Restauratie beschilderde klokken

Beschilderingen op antieke klokken is een veel voorkomend verschijnsel dat we met name tegenkomen op de provinciale stukken. In Nederland komt beschildering op antieke klokken relatief vaak voor.

Originele beschildering

Beschildering van antieke klokken komen we tegen op klokkasten en wijzerplaten, en in veel gevallen is de beschildering niet meer de originele. Of er kans is op een originele beschildering hangt af van het type klok. Bij een staartklok waar de wijzerplaat beschildering achter glas zit, is deze kans uiteraard groter dan bij de beschildering van een stoelklok waar deze onbeschermd is. De klokken in de provincie werden vaak in boeren onderkomens gebruikt en waren onderhevig aan rook (kaarsen en/of kachel) en soms ook aan de gassen die het vee produceerde. De beschildering had hierdoor zwaar te lijden en was na verloop van tijd aan een opknapbeurt toe.

Afbeelding 1
Die van mij is origineel

Dat de trotse bezitter van een beschilderde antieke klok nogal eens last heeft van wensdenken, zal velen bekend in de oren klinken. Menig klokkenbezitter is (misschien wel tegen beter weten in) in de veronderstelling dat bij zijn klok de originele beschildering nog aanwezig is. Bij staartklokken komt de originele beschildering inderdaad vaak voor maar bij stoelklokken is dat echt een grote uitzondering, eerder een zeldzaamheid. Wanneer een beschildering toe was aan een opknapbeurt werd er vaak gewoon een nieuwe versie overheen gezet, meestal wel meerder keren in het leven van de klok. En dat betekent dat er soms onder latere beschildering(en) nog een originele aanwezig is.

Onderzoeken

Afbeelding 2
Om vast te stellen of er onder latere beschildering nog een oudere en/of originele versie aanwezig is, zijn meerdere methoden mogelijk Er zijn twee niet destructieve manieren; röntgenfluorescentie spectrometrie en de ‘normale’ röntgen foto. Een mooi voorbeeld van röntgenfluorescentie spectrometrie is gebruikt bij een stoelklok van Daniel Kaspool waar de originele signatuur tevoorschijn is gekomen (zie Tijdschrift 2020/2). Helaas zijn beide röntgen technieken moeilijk bereikbaar voor de verzamelaar en restaurateur, de laatste met name omdat dierenartsen alleen nog maar dier-gerelateerde röntgenfoto’s mogen maken.

Destructief

Gelukkig zijn er ook nog eenvoudigere destructieve manieren om uit te vinden of er nog oudere verflagen aanwezig zijn. Als het aannemelijk is dat er op een klok latere beschildering aanwezig is, kan er overwogen worden om middels het verwijderen van de latere laag of lagen vast te stellen of oudere lagen nog aanwezig zijn. Uiteraard kan men dit het beste aan een specialist overlaten, die hier meerdere methoden voor gebruikt. Zo kan er met oplosmiddelen worden gewerkt maar kunnen de latere lagen ook mechanisch verwijderd worden. Bij beide methoden wordt eerst een klein stukje van de huidige beschildering verwijderd zodat altijd nog besloten kan worden om de klok te laten zoals hij is.

Kans van slagen

Het komt nog verassend vaak voor dat er onder één of meerdere latere lagen een originele beschildering tevoorschijn komt die bruikbaar is en door middel van restauratie de klok zijn oorspronkelijke uiterlijk teruggeeft. Een mooi voorbeeld waarbij zowel röntgen als destructief onderzoek gedaan is, zien we in Afbeelding-1. Hier is een deel van een Oost Nederlandse klokkast te zien in de verschillende fase van restauratie. Helemaal links in de afbeelding zien we de latere beschildering gevolgd door een röntgenfoto. Op de röntgenfoto is onderliggende beschildering te zien (zie de rode pijlen). Rechts naast de röntgenfoto zien we het resultaat van het mechanisch verwijderen van de latere laag met daar weer rechts van het gerestaureerde eindresultaat.

Afbeelding 3
Imitaties

Dat er soms fraaie beschilderingen tevoorschijn komen, is te zien in Afbeelding-2 en 3. Hier is de oorspronkelijke beschildering van een vroege Friese klokkast bloot gelegd. We zien imitaties van marmer, schildpad en een houtsoort. De beschildering is in zeer fraaie conditie tevoorschijn gekomen en hoefde niet geretoucheerd te worden, een vernis om meer diepte te geven was voldoende. Dergelijke geschilderde imitaties komen ook voor op houten beschilderde meubelen uit de periode 1670-1720. Helaas is de wijzerplaat beschildering van de klok niet origineel maar een latere toevoeging.

Afbeelding 4

Gotische cijfers

Een ander voorbeeld komt van een Zaanse klok met een houten beschilderde wijzerplaat. Onder twee jongere lagen en een hele dikke laag witte verf kwam een fraaie wijzerplaat beschildering tevoorschijn met Gotische letters uitgevoerd in bladgoud. Afbeelding-4 laat de blootgelegde originele laag zien en afbeelding 5 het gerestaureerde resultaat. Ook weer een mooi voorbeeld van hoe door middel van eenvoudig onderzoek een klok weer zijn fraaie originele wijzerplaat beschildering terug heeft gekregen.






Afwijkend

Afbeelding 5
Het komt ook voor dat er een beschildering tevoorschijn komt die afwijkend is. Een mooi voorbeeld is een wijzerplaat van een klok van Hendrik van Heilbron, zie afbeelding 5. Hier kwam een bijzondere beschildering tevoorschijn waarbij duidelijk te zien is dat de ring met de minuutaanduiding lichter van kleur is dan de rest van de cijferring, maar ook dat de halfuur markeringen niet gelijk zijn. De bovenste zes halfuur tekens zijn anders dan de ondersten vier. Ook op de wekkerschijf was nog duidelijk de originele beschildering waar te nemen. In afbeelding 5 zijn links de resten van de originele beschildering te zien en rechts het gerestaureerde resultaat.

Kans van slagen

Het loont dus wel degelijk de moeite om uit te zoeken of er op uw antieke klok nog een originele beschildering aanwezig is, de kans is best groot. Van de 10 klokken waarbij ikzelf heb onderzocht (of laten onderzoeken) of er oude beschildering aanwezig was, bleek dit bij 6 stuks het geval te zijn. Een redelijk kans van slagen dus.
Een waarschuwing is wel op zijn plaats; begin er niet zo maar zelf aan !! Het luistert erg nauw en wat weggehaald is, komt nooit meer terug.

Afbeelding 6




Credits:

Afbeelding 1 en 6 – restauratie uitgevoerd door Marieke Lubberding
Afbeelding 2 en 3 – restauratie uitgevoerd door Robert Schilten
Afbeelding 4 en 5 – restauratie uitgevoerd door Warner Meinen en Peter Appelhof


Meest gelezen

Een Groningse Stoelklok ?

Stoelklokken van Ter Swaek en Bakker

Oost-Friese Stoelklokken

Stoelklokken zonder wekker

Jan Jacobs, uurwerkmaker te Gorredijk

Ruempol stoelklokken, een analyse

Een tafelklok van Goslink Ruempol

Een provinciaal Amsterdammertje

Een Duitse staartklok

Tijdsregistratie in het verleden